Amerika'da 3.6 Milyar dolarlık Bitoin vurgunu yapan çift yakalandı.

 


Adalet Bakanlığı, 2016'da sanal para borsasının hacklenmesiyle bağlantılı olarak yaklaşık 3,6 milyar dolarlık kripto para birimine el koydu ve milyarlarca dolarlık çalıntı bitcoin'i aklamak için komplo kurmakla suçlanan Amerikalı bir çifti tutukladı.


Departman için şimdiye kadarki en büyük haciz ve tutuklamalar, Bitfinex borsasının 2016 ihlalinden kaynaklanıyor. Yetkililer, saldırı sırasında çalınan fonların yaklaşık 71 milyon dolar değerinde olduğunu, ancak o zamandan beri değerin yaklaşık 4,5 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Salı sabahı New York'taki federal ajanlar, Ilya "Hollandalı" Lichtenstein ve eşi Heather Morgan'ı Manhattan'da tutukladı. Çift, kara para aklama ve ABD'yi dolandırmak için komplo kurmakla suçlanıyor.

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco yaptığı açıklamada, "Bugünkü tutuklamalar ve departmanın şimdiye kadarki en büyük mali ele geçirmesi, kripto para biriminin suçlular için güvenli bir sığınak olmadığını gösteriyor." Dedi.

Dava, bilgisayar korsanının yaklaşık 120.000 bitcoin çaldığı ve bunları borsa dışında sanal bir hesaba benzeyen dijital bir cüzdana aktardığı Bitfinex'in 2016 siber ihlali etrafında dönüyor.

Savcılar, dijital cüzdanın Lichtenstein'ın kontrolü altında olduğunu söylüyor. Mahkeme belgeleri, kendisinin ve Morgan'ın daha sonra bu fonları aklamak için komplo kurduklarını ve parayı saklamaya çalışmak için dijital platformlarda bir dizi küçük, karmaşık işlem gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Ancak mahkeme belgelerine göre, müfettişler Lichtenstein, Morgan veya işletmeleri adına tutulan bir düzineden fazla hesaba binlerce işlem aracılığıyla çalınan fonların izini sürmeyi başardılar. Savcılar, çiftin ayrıca aklama operasyonlarında kullanmak üzere sahte isimlerle hesaplar kurduklarını söylüyor.

Mahkeme kağıtları, çiftin çalınan bitcoin'i bitcoin ATM'leri ve altın ve değiştirilemez jetonların yanı sıra Walmart hediye kartları satın alarak ABD dolarına çevirdiğini söylüyor.

Adalet Bakanlığı yakın zamanda kripto suçlarını çökertme çabalarını artırdı ve karmaşık kripto para suçlarına odaklanmak için geçen sonbaharda ulusal bir kripto para uygulama ekibi oluşturdu.

Yorumlar